Naar de inhoud Tickets kopen Naar de footer Logo van Stichting Leeuw

Bijdragen aan soortbehoudprogramma’s 23 september 2024

Er wordt altijd gekeken naar mogelijkheden om met de dieren in het opvangcentrum bij te dragen aan soortbehoudprogramma’s voor de diersoort in het wild.

Bedreigde katachtigen behouden

Om ervoor te zorgen dat er leeuwen en tijgers in het wild blijven bestaan, werkt Stichting Leeuw graag mee aan soortbehoudprogramma’s. Het doel van het fokken moet uitdrukkelijk zijn om dieren terug te plaatsen in de natuur, en bijvoorbeeld niet om dieren te fokken die op zullen groeien in een dierentuin.

Siberische tijgers Bohdana en Kuma

De Siberische tijgers Kuma en Bohdana zijn op 19 september 2024 verhuisd naar Kazachstan.
Dit is een project waar het Wereld Natuur Fonds en de Kazachse overheid al jaren mee bezig zijn om te realiseren. Doel van deze herintroductie is de tijger terug te brengen in het wild en om Kazachse natuur te herstellen. Kuma en Bohdana, gaan leven in een groot omheind verblijf in het Ili Balkash Reservaat. Hun nakomelingen zullen de eerste wilde tijgers zijn in Kazachstan in 70 jaar.

Gevolgen voor Ili Balkash

Het ecosysteem van het Ili Balkash Natuurreservaat, een gebied ter grootte van Gelderland, is de afgelopen jaren hersteld. Grote delen zijn herbebost en diersoorten zoals het bedreigde Bukharahert zijn met succes teruggebracht in het landschap. De aanwezigheid van de tijger is cruciaal voor het in stand houden van dit ecosysteem. Dat weer positieve gevolgen heeft voor de omliggende natuurgebieden, twee keer zo groot als Ili Balkash, en voor lokale gemeenschappen. De Kazachse gemeenschap in de regio is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling en uitvoer van dit project. De komst van de tijger en ontwikkeling van het reservaat creëert nieuwe economische en sociale kansen. Ook wordt de waterkwaliteit van de door het reservaat stromende Ili-rivier verbeterd, dit is goed voor het natuurreservaat en voor de boeren in de regio. De kans op een conflict tussen mens en tijger is nog vele jaren weg, omdat de tijgers eerst in grote verblijven worden gehouden om te fokken en de welpen voor te bereiden op hun vrijlating. Maatregelen om de kans op mens-dierconflicten te minimaliseren zijn onder andere het zenderen van toekomstige wilde tijgers en de training van tijgerpatrouilleteams. Wanneer vee van boeren aangevallen wordt, zorgt een compensatiekudde voor compensatie van de schade.

Iedere bijdrage is welkom!