Naar de inhoud Tickets kopen Naar de footer Logo van Stichting Leeuw

Kuma en Bohdana aangekomen in Kazachstan 23 september 2024

Na een lange reis zijn Kuma en Bohdana goed en veilig aangekomen in Kazachstan.

Donderdagavond laat zijn beide dieren in hun transportkist gegaan, om vervolgens vrijdagochtend de reis van hun leven te maken. Na een rit van 6 uur kwamen ze aan in Frankfurt om van daaruit een rechtstreekse vlucht te maken naar Kazachstan. Daar aangekomen zijn ze per helikopter naar het Ili Balkash Natuurreservaat gebracht. Een reis met een auto zou anders nog eens uren geduurd hebben.

Kuma en Bohdana waren de gehele reis uitzonderlijk rustig, maar waren er natuurlijk wel aan toe om zaterdag de transportkist uit te mogen. Dit was ontzettend spannend voor ze, maar al snel kwamen ze tot rust.

Kuma en Bohdana mogen even goed bijkomen om daarna te kunnen genieten van hun nieuwe verblijf.

 

De reis van de twee is een mijlpaal in ‘s werelds eerste tijgerherintroductie in een land waar zij zijn uitgestorven. Dit is een project waar het Wereld Natuur Fonds en de Kazachse overheid al jaren mee bezig zijn om te realiseren. Doel van deze herintroductie is de tijger terug te brengen in het wild en om Kazachse natuur te herstellen. Kuma en Bohdana, gaan leven in een groot omheind verblijf in het Ili Balkash Reservaat. Hun nakomelingen zullen de eerste wilde tijgers zijn in Kazachstan in 70 jaar.

We zijn trots dat we aan dit project hebben kunnen meewerken.

 

Gevolgen voor Ili Balkash

Het ecosysteem van het Ili Balkash Natuurreservaat, een gebied ter grootte van Gelderland, is de afgelopen jaren hersteld. Grote delen zijn herbebost en diersoorten zoals het bedreigde Bukharahert zijn met succes teruggebracht in het landschap. De aanwezigheid van de tijger is cruciaal voor het in stand houden van dit ecosysteem. Dat weer positieve gevolgen heeft voor de omliggende natuurgebieden, twee keer zo groot als Ili Balkash, en voor lokale gemeenschappen. De Kazachse gemeenschap in de regio is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling en uitvoer van dit project. De komst van de tijger en ontwikkeling van het reservaat creëert nieuwe economische en sociale kansen. Ook wordt de waterkwaliteit van de door het reservaat stromende Ili-rivier verbeterd, dit is goed voor het natuurreservaat en voor de boeren in de regio. De kans op een conflict tussen mens en tijger is nog vele jaren weg, omdat de tijgers eerst in grote verblijven worden gehouden om te fokken en de welpen voor te bereiden op hun vrijlating. Maatregelen om de kans op mens-dierconflicten te minimaliseren zijn onder andere het zenderen van toekomstige wilde tijgers en de training van tijgerpatrouilleteams. Wanneer vee van boeren aangevallen wordt, zorgt een compensatiekudde voor compensatie van de schade.